У рецептах галицьких панянок можна іноді зустріти зовсім незвичні нам словам. Такі як баняк, зупа або ж пляцок. Тому іноді в таких рецептах звичайна господиня може заплутатися. 
 
Тому пропонуємо вам розібратися з цим та вивчити найголовніші слова галицької кухні, передає "uamodna.com". 

Що таке зупа, цинамон та пляцок? Словник найпопулярніших страв з галицької кухні 

Перші страви

● Зупа – суп. Слово в основі французьке, до нас втрапило по німецько-польському ланцюжку.

● Росіл – бульйон. Не плутати з розсолом.

Що таке зупа, цинамон та пляцок? Словник найпопулярніших страв з галицької кухні 

● Квасковий борщ – те саме, що й щавлевий.

Другі страви

● Кармонадлі – відбивні. 

● Пироги – канонічно називаються варениками. Часом вимовляється з наголосом на першому складі. 

● Вушка – маленькі пироги, краї яких зліплені. Традиційна різдвяна страва.

● Палюшки. Звичайно, від польського “пальчик”, але нагадує і канонічну “галушку”. Тільки що до тіста додається варена картопля

Випічки

● Пляцок -  торт або пиріг

● Тісточка. Це можуть бути і “коржики”  і тістечка

Спеції, приправи, запахи

● Цинамон – кориця. 

● Коляндра – коріандр.

● Бібкове листя – лаврове листя.

● Поташ – сода.

Що таке зупа, цинамон та пляцок? Словник найпопулярніших страв з галицької кухні 

Приладдя, посуд

● Баняк – каструля, банячок – каструлька.

● Ринка – широкий і невисокий баняк, в якому добре щось смажити. 

● Кохля – черпак, ополоник.

● Горнятко - “чашка”, “кружка”.

● Філіжанка – маленьке тонкостінне горнятко, з якого прийнято пити каву. 

● Келішок — маленька чарочка. 

● Валок – те саме, що качалка, ним розкачується тісто. 

Джерело