Метою дослідження було виявити, як певні харчові фактори, серед яких солона їжа, продукти з високим вмістом цукру, деякі напої тощо впливають на розвиток раку стравоходу. Згідно з опублікованим дослідженням було виявлено, що вживання певних овочів, а саме маринованих, можуть збільшити ризик розвитку раку стравохода удвічі.

Науковці провели комплексний метааналіз 34 досліджень, опублікованих англійською або китайською мовами, опрацювали бази даних PubMed, ISI-Web of Science, J-EAST, IndMed, Vip Chinese Periodica,  базу даних China National Knowledge.

Більшість аналізів в підгрупах показали "статистично значущий" зв'язок між вживанням маринованих овочів і ризиком розвитку раку стравохода. "Ми виявили приблизно вдвічі збільшений ризик розвитку раку стравоходу пов'язані з використанням маринованих овочів у загальному аналізі та в більшості підгрупових аналізів". Вчені додають, що необхідні подальші дослідження на цю тему, оскільки були проаналізовані ретроспективні дослідження.

Популярний спосіб приготування овочів збільшує ризик раку стравоходу вдвічі: результати дослідження

Про зв'язок споживання маринованих овочів та раку стравохода йдеться і в публікаціях  Всесвітнього фонду дослідження раку  - консервовані овочі підвищують ризик розвитку онкологічних захворювань. При консервації для зберігання та покращення поживних та смакових властивостей до овочів  додаються сіль та кислота. Високий вміст цих речовин змінює в'язкість слизу, що захищає стінки шлунка, як наслідок, це може призвести до первинного пошкодження клітин та раку.

Читайте також:

Безкоштовні дослідження для виявлення раку на ранніх стадіях: як пройти

Лікарі назвали вітаміни, які не можна пити перед сном: гарантоване безсоння

Яка частина курки найшкідливіша: в жодному разі не їжте її

Джерело